No products in the cart.
Return To ShopW dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się odżywianiem i jego wpływem na nasze zdrowie i samopoczucie. Dieta w zależności od jej składu może wpływać pro- lub przeciwzapalnie. Jednymi z najzdrowszych diet świata są diety: śródziemnomorska i DASH opierające się na założeniach diety przeciwzapalnej, która zmniejsza ryzyko wystąpienie i nasilenia wielu chorób niezakaźnych takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby sercowo-naczyniowe, autoimmunologiczne czy nowotwory.
Dieta przeciwzapalna to model żywieniowy, którego celem jest profilaktyka lub wyciszenie przewlekłego stanu zapalnego. Oparta jest na potencjale zapalnym diety, ocenianym za pomocą Dietary Inflammatory Index (DII).
Niestety zachodnia dieta, bogata w wysokoprzetworzoną żywność, małą ilość błonnika i brak/niską aktywność fizyczną w połączeniu z przewlekłym stresem i niewystarczającą ilością snu będzie miała charakter prozapalny (czyli będzie powodowała lub nasilała przewlekły stan zapalny w organizmie), a tym będzie zwiększała prawdopodobieństwo wystąpienia u nas wyżej wymienionych chorób.
żeby otrzymać 3-dniowy jadłospis na 1800 kcal
Został tylko ostatni krok - by zapisać się i otrzymywać materiały wejdź na swoją skrzynkę mailową i potwierdź zapis do Newslettera.
Uwaga: Jeśli nie możesz znaleźć maila na stronie głównej to sprawdź Oferty i Spam
Stan zapalny to nic innego jak prawidłowa reakcja organizmu na patogeny, wirusy czy uszkodzenie tkanek. Ze względu na czas trwania, stan zapalny można podzielić na ostry i przewlekły. W tym artykule zajmiemy się właśnie tym przewlekłym stanem zapalnym.
Niekiedy dzieje się tak, że pomimo prawidłowej reakcji układu odpornościowego, dany czynnik powodujący stan zapalny nie zostaje w pełni usunięty lub wręcz organizm zaczyna traktować własne komórki jak patogeny i próbuje je usunąć (tak dzieje się np. w przypadku chorób autoimmunologicznych jak Hashimoto). W ten sposób dochodzi właśnie do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego.
Co było pierwsze? Kura czy jajko? No właśnie z przewlekły stanem zapalnym jest tak, że towarzyszy wielu chorobom, ale może być też przyczyną ich powstania.
Już sam nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, ze względu na to, że tkanka tłuszczowa to nie tylko „wałeczki na brzuchu”, które przeszkadzają nam z powodu wyglądu sylwetki. Tkanka tłuszczowa jest narządem endokrynnym, co oznacza, że wydziela różne substancje, w tym hormony czy właśnie mediatory stanu zapalnego (m.in.: IL-1β, IL-4, IL-6, IL-10, TNF-α i CRP).
Dieta przeciwzapalna stosowana jest w profilaktyce chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym oraz jako czynnik mający wyciszyć stan zapalny i zmniejszyć objawy chorobowe, jeśli takie choroby się już u nas rozwinęły.
Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim świetny sposób na zapobieganie wielu schorzeniom, nie tylko tym które mogą wystąpić już teraz. jak np. Hashimoto, ale też tym, których ryzyko wystąpienia rośnie wraz z wiekiem, a związane są one właśnie z przewlekłym stanem zapalnym, jak np. Alzheimer.
Powiedzmy sobie szczerze, nikt z nas nie chce być chory i jasne stosując nawet najzdrowszą dietę świata, nie mamy 100 % gwarancji, że nie zachorujemy, ale jednak znacznie zmniejszamy ryzyko wystąpienia wielu chorób. Dodatkową korzyścią jest nasze lepsze samopoczucie, ładniejsza cera, piękniejsze włosy i mocniejsze paznokcie.
Dietę przeciwzapalną warto stosować po prostu jako model zdrowego odżywiania na co dzień, a już szczególnie jeśli cierpimy na jakąś chorobę związaną ze stanem zapalnym. Włączenie związków przeciwzapalnych do codziennej diecie jest jednym z elementów profilaktyki problemów zdrowotnych człowieka.
Udowodniono pozytywny wpływ diety o charakterze przeciwzapalnym w:
Stan zapalny występuje u pacjentów z infekcjami, u osób narażonych na szkodliwe warunki środowiskowe (np. wystawienie na azbest i wdychanie dymu itp.), z chorobami immunologicznymi i chorobami przewlekłymi.
Odpowiedź zapalna występuje w wielu chorobach, takich jak choroby żylne i przewlekłe choroby tętnic, niedokrwienie mięśnia sercowego, ostry udar mózgu i nadciśnienie tętnicze, a liczba chorób związanych z mediatorami stanu zapalnego jest duża i rośnie.
W odżywianiu zgodnie z dietą przeciwzapalną chodzi o to, by bazować na żywności nieprzetworzonej. Należy zadbać o różnorodność składników pokarmowych (brak monotonii w diecie), dużą ilość warzyw i owoców (im bardziej kolorowy posiłek, tym większy jego potencjał przeciwzapalny). Ważnym elementem diety przeciwzapalnej są też oleje roślinne i orzechy, czy żywność fermentowana. Nie można także pominąć ziół i przypraw, o których często zapominamy w naszej kuchni, a wykazują niesamowite działanie przeciwzapalne.
Produkty szczególnie warte poświęcania uwagi:
W zdrowym odżywianiu, w myśl diety przeciwzapalnej niewskazane jest spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczy trans – produkty te sprzyjają stanom zapalnym.
Dieta przeciwzapalna jest to model zdrowego odżywiania mający na celu zmniejszenie stanu zapalnego w naszym organizmie spowodowanego zachodnią dietą, brakiem aktywności fizycznej, nadmiarem stresu, niedoborem snu czy istnieniem chorób, w których występuje przewlekły stan zapalny.
Głównym założeniem diety przeciwzapalnej jest bazowanie na produktach nieprzetworzonych, dużej ilości warzywa i owoców, sięganiu po chude mięsa i chude/półtłuste produkty mleczne, obecność orzechów, stosowanie różnorodnych ziół i przypraw podczas doprawiania posiłków.
Nie można zapomnieć również o włączeniu aktywności fizycznej, dbaniu o długość i higienę snu oraz redukcję codziennego stresu.
Stosowanie diety przeciwzapalnej stanowi również dobrą profilaktykę w występowaniu wielu chorób niezakaźnych (np. otyłość, cukrzyca, miażdżyca, Alzheimer itd.). Jedne z najzdrowszych diet świata np. dieta śródziemnomorska, czy dieta DASH opierają się również na założeniach diety przeciwzapalnej.